What’s in a name? 


Voor modiste (hoedenmaakster), kleding ontwerpster en maakster uit Kamperland eigenlijk alles.

Als kind was ik niet altijd blij met mijn naam. Maar rond mijn 38ste viel alles op z’n plaats en koos ik voor mijn passie: kleding maken en ontwerpen. Ik opende een atelier aan huis. Sindsdien werk ik vol overgave als zelfstandig vakvrouw. Mijn achternaam? “Vingerhoed.”

Ik ontwierp en creëerde talrijke kledingstukken, maar een echte ondernemer voel ik mij niet.

Waarom niet?

Ik volgde in mijn jeugd de modeopleiding in Middelburg en daar profiteer ik nu wel van, maar de commerciële kant was in die tijd geen onderdeel van de opleiding. Dat blijft toch lastig zeker voor creatieve vakmensen zoals ik.

In 2004 volgde ik een extra opleiding tot hoedenmaakster in Antwerpen, een klassieke vakopleiding, waar mijn creativiteit alle ruimte kreeg. Ik nam daarna deel aan diverse kunstprojecten met kleding en hoeden van eigen ontwerp.

Hoeden maken is een prachtig vak, maar het vraagt een forse investering. De mallen waarover hoeden ‘getrokken’ worden, moet je per maat aanschaffen en dat haal je er bij kleine aantallen niet uit. Mijn ontwerpen, voornamelijk fascinators, hebben een heel eigen karakter. Ik verkoop ze vooral aan bruidsmoeders of via kunst evenementen. 

De nieuwe belangstelling voor kleding op maat is positief voor mij. Mensen willen graag iets bijzonders en niet iedereen past in confectie. Ik geeft mijn kennis graag door, via workshops, naaicursussen voor volwassenen en kinderen vanaf tien jaar. De workshop French flower making (bloemen maken) is erg populair.

In 2017 ben ik gestart met een baby en kinderkleding collectie genaamd "MalOtje".

Ik maak de collectie volgens de filosofie van de slow fashion. Dit betekent dat de kleding in eigen atelier wordt gemaakt.

Er wordt gelet op de afwerking en kan dus gerust doorgegeven worden zodat meerdere kinderen er plezier van hebben.

Ook bied ik in mijn atelier stagiaires een leuke en leerzame plek. Al mijn kennis overdragen aan enthousiaste mode cursisten is de kers op de taart van mijn werk.

Ik word enorm blij van al die mooie piekjes in mijn werk en de interactie met mensen.

Sinds 2019 heeft mijn atelier een mooi plekje in de FairtradeUpgrade concept-store te Kamperland.

Kom gerust eens langs en laat je verrassen!

 

Marjo Vingerhoed