What’s in a name?

 

Voor Coupeuse-modiste (hoedenmaakster), ontwerpster en maakster van het baby en kinderkleding merk “MalOtje” eigenlijk alles.
Mijn achternaam? “Vingerhoed.”

Ik volgde een modeopleiding in Middelburg, daar leerde ik alle kneepjes van het vak. De commerciële kant was in die tijd maar een klein onderdeel van de opleiding. Nu nog blijft dat een uitdaging. Facebook, instagram en alle andere sociale media blijven op de laatste plaats komen voor creatieve vakmensen zoals ik.

Op mijn 38ste opende ik een atelier aan huis. Ik ontwierp en creëerde talrijke kledingstukken. Maar er ontbrak nog iets en zo ben ik in aanraking gekomen met het hoeden vak.

Vanaf 2004 volgde ik een vierjarige opleiding tot hoedenmaakster in Antwerpen, een klassieke vakopleiding. Mijn creativiteit maakte een sprongetje. Wat een mogelijkheden en ik greep dan ook alles aan om mooie kunstige creaties te maken. Dit maakte dat ik als “kunstenaar” en lid van Kunstspoor Noord-Beveland mijn hoeden en fascinators ten toon ging stellen.
Ik neem deel aan diverse kunstprojecten met hoeden en fascinators van eigen ontwerp.

Hoeden maken is een prachtig vak, maar het vraagt een forse investering. De mallen waarover hoeden ‘getrokken’ worden, moet je per maat aanschaffen en dat haal je er bij kleine aantallen niet uit. Ik maak nu voornamelijk fascinators, deze hebben een heel eigen karakter. Ik kan er meer mijn eigen kunstprojectjes van maken. Ik verkoop ze via kunst evenementen. De collectie wordt te koop aangeboden in het atelier op de Peppeldreef te Kamperland. Om deze te zien is het wel gewenst eerst een afspraak te maken.

Ik geeft mijn kennis graag door via workshops en naaicursussen voor volwassenen. Ook bied ik stagiaires een leuke en leerzame plek. Al mijn kennis overdragen aan enthousiaste mode studenten is de kers op de taart van mijn werk.

In 2019 ben ik gestart met een baby en kinderkleding collectie genaamd "MalOtje”. Ik maak de collectie volgens de filosofie van de fair fashion. Dit betekent dat de kleding duurzaam en in eigen atelier gemaakt wordt. De collectie wordt te koop aangeboden in de Fairtrade Upgrade conceptstore te Kamperland

Ik word enorm blij van al die mooie piekjes in mijn werk en de interactie met mensen.

 

Kom gerust eens langs en laat je verrassen!

 

Marjo Vingerhoed